Voorbeelden Urban Rewilding

Urban Rewilding: De Groene Revolutie van Steden wereldwijd door Braat makers van groenbeleving

De druk en de behoefte om onze stedelijke omgevingen te herbebossen en te herwilderen nemen toe naarmate de wereldwijde verlies van de natuur toeneemt. In deze blog, gepresenteerd door Braat makers van groenbeleving, bekijken we hoe steden over de hele wereld urban rewilding omarmen en welke voordelen dit biedt voor zowel het milieu als de bewoners.

 

1. Singapore – Een stad in een tuin:

Singapore, ooit een tuinstad, is nu omgetoverd tot een ‘Stad in een tuin’. Met monumenten zoals de Gardens by the Bay en de Supertrees, die de functies van echte bomen nabootsen en 158.000 planten huisvesten. Bishan-Ang Mo Kio Park is een schitterend voorbeeld van urban rewilding, waar de biodiversiteit met 30% is gestegen zonder enige introductie van dieren in het wild.

 

2. Nottingham, VK – Van winkelcentrum naar natuurreservaat: 

In het VK stelt Nottinghamshire Wildlife Trust voor om een leegstaand winkelcentrum om te vormen tot een stedelijke oase van wetlands, bossen en wilde bloemen.

 

3. Haerbin, China – Stedelijk moerasland: 

Om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan, heeft Haerbin een stedelijk moerasland gecreëerd dat als een stormwaterpark fungeert en tegelijkertijd als recreatiegebied dient.

 

4. Dublin, Ierland – Een stad vriendelijk voor bestuivers: 

In reactie op de bedreigde bijenpopulaties heeft Dublin geïnvesteerd in het laten groeien van hoge grassen en het creëren van ‘pollinator-friendly’ groene ruimtes.

 

5. Sydney en Melbourne, Australië – Biophilic stedenbouw: 

Met structuren zoals One Central Park in Chippendale, voorzien van hangende tuinen, omarmt Australië een designbeweging die stedelijke en natuurlijke elementen samenbrengt.

 

6. Duitse steden – Städte Wagen Wildnis: 

Duitse steden zoals Hanover, Frankfurt en Dessau laten de natuur onbelemmerd terugkeren in geselecteerde stedelijke gebieden, wat resulteert in verhoogde biodiversiteit en recreatiemogelijkheden.

 

7. New York City, VS – Hoog in de lucht: 

Midden in het betonbos van Manhattan is de High Line een perfect voorbeeld van herwildering. Wat vroeger een verhoogde spoorlijn was, is nu een levendige groene ruimte.

 

8. Barcelona, Spanje – Na de lockdown: 

Na de COVID-19-lockdown ontdekte Barcelona de voordelen van verminderde menselijke activiteit, wat leidde tot een explosie van biodiversiteit. Dit heeft de stad geïnspireerd om meer inspanningen te leveren voor urban rewilding.

CONCLUSIE

De beweging naar urban rewilding is meer dan alleen een esthetische keuze. Het draagt bij aan de biodiversiteit, bevordert het welzijn van stadsbewoners, en biedt ecologische voordelen die essentieel zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Met de expertise van Braat makers van groenbeleving kunt ook u deelnemen aan deze groene revolutie en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor uw gemeenschap.