Daktuin

Daktuin

Daktuinen zien we steeds vaker in de grote steden, mooie dakterrassen bekleed met een klein grasveldje, een bloementuintje of zelfs een groentetuintje. Niet alleen ontspannend om hiermee bezig te zijn, het verfraaid uw terras ook nog eens enorm! Met een wijntje genieten van het zomerweer, terwijl de vlinders om u heen fladderen, op zoek naar nectar in de bloemen op uw daktuintje; ontspanning ten top. Wanneer u zo’n daktuin wilt gaan aanleggen raden wij het u aan om de hulp van een gerenommeerd hoveniersbedrijf in te schakelen, zodat de basis van uw tuintje goed is en u geïnspireerd kunt raken door de ideeën van deze professional.

Groenten, bloemen en gras in daktuinen

Wanneer de basis gelegd is voor uw daktuin, kunt u deze gaan indelen. Er bestaan daktuinen met enkel bloemen, die vooral bedoelt zijn voor een vrolijker aanzicht vanuit uw kamer of van buitenaf en daarbij ook veel insecten aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan vlinders, bijtjes en andere zomerse dieren! Anderzijds zijn er mensen die kiezen voor de groenten, om in de zomer en herfst te genieten van eigen geteelde groenten, verser kan het eigenlijk niet. Voor u gaat koken haalt u een krop sla uit de tuin, onbespoten en gepoot in uw eigen grond. Dit is niet alleen heel leuk om te doen, het is ook nog eens hartstikke biologisch en lekker!

Tot slot zijn er daktuinen die enkel bestaan uit gras. Deze daktuinen vergen weinig onderhoud, zeker als u kiest voor kunstgras, maar geven wel de natuurlijke uitstraling die men van de daktuinen verwacht. U kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen om meerdere soorten daktuinen te combineren, zodat u zowel uw eigen groente heeft in de zomer, als de bloemen in de lente of herfst bijvoorbeeld. De specialisten bij hoveniersbedrijven kunnen u hier meer over vertellen, het hangt namelijk ook af van de stand van de zon ten opzichte van uw daktuin.

Onderhoud aan daktuinen

Zoals de standaardtuinen onderhoud vergen, hebben ook daktuinen onderhoud nodig gedurende het jaar. Dit hangt af van de indeling en beplanting van uw daktuin, logischerwijs hoeft u minder werk te verrichten bij een grasveld, dan bij een groentetuin. In een groentetuin moet u ieder jaar zelf uw groenten poten, waarvan u de plantjes en zaden bij veel tuinmarkten kunt kopen. Daarbij is het belangrijk, dat de grond niet voedselarm wordt en dus af en toe wat kunstmest tot zich krijgt. Dit bevordert de groei van uw groenten (en planten) en houdt de grond voedzaam.

Een bloementuin vergt ander onderhoud, ook hier is de kunstmest van belang, maar moet u bijvoorbeeld ook de dode bloemen afknippen. Zo komen de bloemen een jaar later weer uit en blijft u genieten van de oorspronkelijke aanleg! Meer hierover kan een hoveniersbedrijf aan u uitleggen, net als bijvoorbeeld het snoeien van kleine struikjes.

Mocht u meer willen weten over de aanleg en het onderhouden van daktuinen, neem dan eens contact op met een hoveniersbedrijf. Zo kunt u straks met het mooie weer genieten van uw eigen groenten, de insecten op uw dakterras of een prachtig gazonnetje.

Een greep uit onze projecten

Ga voor groen

Het toevoegen van groen is altijd mogelijk. Voor iedere uitdaging hebben wij een groene oplossing. Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw bedrijf of in jouw gemeente? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.  

WhatsApp Image 2023-08-09 at 13.48.57 (1)

Braat heeft altijd een groene oplossing!

Wil je meer weten over wat wij doen of voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie.